هورمون درمانی سرطان پروستات
۰
(۰)

هورمون درمانی به هر گونه درمانی گفته می‌شود که سطح آندروژن مرد (هورمون جنسی مردانه) را کاهش می‌دهد‌. برای سرطان پروستات، این روش به دنبال متوقف کردن تستوسترون است‌. از آنجا که تستوسترون سوخت اصلی برای سلول‌های سرطانی پروستات است، مسدود کردن آن ممکن است سرطان را کند سازد‌.

برای سرطان پروستات، این روش به دنبال متوقف کردن تستوسترون است‌. از آنجا که تستوسترون سوخت اصلی برای سلول‌های سرطانی پروستات است، مسدود کردن آن ممکن است سرطان را کند سازد‌.

انواع مختلفی از هورمون درمانی وجود دارد‌. برخی از این روشها برای درمان سرطان پروستاتی که فراتر از پروستات گسترش یافته است استفاده می‌شود

علاوه بر این، برای درمان سرطان پروستاتی که در مراحل اولیه خود است، ممکن است سایر روش‌های هورمون درمانی استفاده شود‌. هورمون درمانی می‌تواند یک تومور موضعی را کوچک کند تا امکان درمان موثرتر برای پرتودرمانی فراهم شود‌. این اقدام به درمان سرطان موضعی تهاجمی کمک می کند‌. انواع هورمون درمانی عبارتند از:

  • جراحی برای حذف بیضه ها (ارکیکتومی)
  • آگونیست‌های LHRH یا GnRH
  • آنتاگونیست‌های LHRH یا GnRH
  • ضد آندروژن درمامانی
  • استروژن درومانی

فهرست

هورمون درمانی برای چه کسانی مناسب است؟

مردان مبتلا به سرطان پروستات متاستاز شده (گسترش یافته) کاندیدای مناسبی برای هورمون درمانی هستند‌. علاوه بر این موارد، اگر سرطان پروستات بعد از عمل جراحی یا پرتو درمانی برگشت داشته باشد ، این روش از درمان، قابلیت استفاده دارد

مزایا، خطرات و عوارض جانبی هورمون درمانی چیست؟

از آنجا که هورمون درمانی می تواند برای جلوگیری از پیشرفت سرطان مورد استفاده قرار گیرد، درمان مفیدی در این زمینه تلقی می‌شود‌. از طرف دیگر، هورمون درمان معمولا فقط چند سال کار می کند‌. با گذشت زمان، سرطان می تواند به رغم سطح پایین هورمون، رشد کند‌. هورمون درمانی سرطان را درمان نمی کند و همچنین چندعارضه جانبی نیز دارد‌. باید توجه داشت که در فرایند درمانی، اغلب اوقات، علاوه بر هورمون‌درمانی سایر درمان‌ها برای مدیریت سرطان مورد نیاز است‌.

قبل از شروع هر نوع هورمون درمانی، با پزشک خود مشورت کنید‌. در مورد اثرات از دست دادن تستوسترون اطلاعات کسب کنید‌. هورمون درمانی با دوز پایین یا متناوب (ثابت) ممکن است عوارض جانبی را کاهش دهد‌.

عوارض جانبی احتمالی عبارتند از:

  • کاهش میل جنسی در ۹۰٪ مردان
  • اختلال نعوظ (ناتوانی در داشتن یا حفظ نعوظ به اندازه کافی برای رابطه جنسی)
  • گرگرفتگی (احساس ناگهانی گرما در صورت، گردن و قسمت بالای بدن و عرق شدید)‌. این عارضه توسط دارو کنترل می‌شود
  • افزایش وزن ۵ تا ۷ کلیوگرم‌. رژیم غذایی، مصرف پایین کربوهیدرات و ورزش می تواند برای کنترل این عارضه کمک کند‌.
  • نوسانات خلقی
  • افسردگی ناشی از درمان، واکنش به عوارض جانبی یا سایر مسائل مربوط به سرطان‌. علائم عبارتند از از دست دادن امید و از دست رفتن علاقه به فعالیت‌های معمول لذت بخش‌. نشانه‌های دیگر عبارتند از عدم توانایی در تمرکز و تغییر در اشتها و خواب‌.
  • خستگی که با استراحت یا خوابیدن همراه نیست و ناشی از تستوسترون پایین است
  • آنمی (تعداد گلبول‌های قرمز پایین)‌. رسیدن اکسیژن کمتر به بافتها و اندامها، باعث خستگی یا ضعف می شود‌. این عارضه می تواند با داروها، ویتامین ها و مواد معدنی درمان شود‌.
  • از دست دادن حجم عضلانی: این عارضه ممکن است باعث ضعف و کاهش قدرت شود‌. در این مورد ورزش کمک می‌کند تا قدرت خود را افزایش دهید‌.
  • پوکی استخوان (از دست دادن تراکم استخوان) که باعث می‌شود استخوان ها ضعیف تر، شکننده و نازک تر شوند‌. این عارضه را می توان با داروها، کلسیم و ویتامین D درمان کرد‌. ورزش‌های خاص نیز می‌تواند باعث تقویت استخوان‌ها شود‌.
  • از دست دادن حافظه
  • کلسترول بالا، به خصوص LDL ( کلسترول بد)
  • رطوبت نوک پستان
  • افزایش خطر ابتلا به دیابت، در مردانی که تحت درمان “محرومیت از آندروژن”( ADT ) هستند ۴۰ درصد بیشتر از سایر مردان است
  • بیماری قلبی‌. برخی مطالعات نشان می دهد مردان تحت درمان ADT در معرض خطر بیشتری از مشکلات قلبی هستند‌. البته مطالعات دیگر نشان داده است اثر ADT روی قلب هنوز مشخص نیست

ارکیکتومی چیست؟

ارکیکتومی جراحی برای حذف بیضه ها است‌. بیضه‌ها، بیشتر تستوسترون بدن را تولید می‌کنند‌. به دلیل اینکه با حذف بیضه‌ها تولید تستوسترون متوقف می‌شود ارکیکتومی یک نوع هورمون درمانی محسوب می‌شود
ارکیکتومی جراحی نسبتا ساده‌ای است‌. این عمل معمولا به صورت سرپایی انجام می شود‌. جراح برش کوچکی را روی کیسه بیضه انجام می دهد و بیضه ها را از عروق خونی جدا می‌کند‌.

آگونیست ها و آنتاگونیست‌های LHRH یا GnRH

این دو روش، اولین و دومین گزینه‌های درمان برای سرطان‌های موضعی و سرطان عود کرده، می‌باشد‌.
آگونیست‌های LHRH یا GnRH

این هورمون درمانی معمولا اولین درمانی است که برای سرطان موضعی یا سرطانی که برگشت مجدد داشته است انجام می شود
آگونیست‌های LHRH یا GnRH از انواع قدرتمند هورمون طبیعی LHRH ساخته شده اند‌. بدن شما LHRH طبیعی را در هیپوتالاموس تولید می کند‌. LHRH باعث تولید هورمون LH می‌شود‌. سپس هورمون LH موجب تولید تستوسترون می‌شود
این درمان در ابتدا باعث میشود که برای مدت ۷ تا ۱۰ روز سطح تستوسترون بدن افزایش یابد که البته خود باعث رشد سلولهای سرطانی خواهد شد‌. اما پس از آن بدن بیشتر تولید LHRH طبیعی خود را متوقف خواهد ساخت و بدین ترتیب سطح تستوسترون بدن بسیار پایین خواهد آمد

آنتاگونیست‌های LHRH یا GnRH

این درمان، گزینه دوم درمان سرطان موضعی یا سرطان عود کرده، می‌باشد‌. آنتاگونیست‌های LHRH یا GnRH با جلوگیری از ایجاد سیگنال‌های مغز برای تولید LHRH باعث توقف تولید تستوسترون می‌شوند

ضد آندروژن درمانی

این درمان برای کاستن از آندروژن بدن به کار می‌رود‌. اصلی‌ترین و مهمترین آندروژن بدن، تستوسترون است

استروژن درمانی

استروژنها، هورمون جنسی زنانه هستند‌. این هورمونها می توانند برای جلوگیری از تولید تستوسترون در بیضه ها مورد استفاده قرار گیرند‌.

هورمون درمانی‌های جدید برای سرطان پیشرفته پروستات

دانشمندان دستاورهای جدیدی در مورد درمان CRPC متاستاتیک (mCRPC) انجام داده اند‌. این کشفیات هر روزه در حال پیشرفت و تغییر هستند‌. اگر شما مبتلا به mCRPC تشخیص داده شده‌اید، پزشکتان ممکن است یکی از این درمان ها را برای کمک به شما تجویز کند:

  • داروهای مهار کننده‌ سنتز آندروژن
  • داروهای مهارکننده گیرنده‌های آندروژن

توجه: درمان‌های شیمی‌درمانی و ایمونوتراپی در مقاله “توجه: درمان‌های شیمی‌درمانی و ایمونوتراپی ” در مقاله تشریح داده شده‌اند

راه‌های ارتباطیبرخی خدمات دکتر مجید صفوی متخصص اورولوژی

مطب گاندی (ونک): یکشنبه و سه‌شنبه

  • تهران ، میدان ونک ، خیابان گاندی جنوبی ، خیابان ۲۵ ، پلاک ۱۲ ، طبقه ۲

مطب ابوذر: شنبه و چهارشنبه

  • تهران، خیابان قزوین، خیابان ابوذر، روبروی مسجد جامع ابوذر، ساختمان پزشکان صبا

شماره تماس: (۴ عصر به بعد)

۸۸۱۹۰۷۹۴ – ۵۵۷۳۷۱۹۵

راه‌های دیگر ارنباطی:

پیج اینستاگرام

سرطان مثانه

سرطان پروستات

 نازایی در مردان

سرطان کلیه

بی اختیاری ادرار

سرطان بیضه

این مطلب چقدر مفید بود؟

برای امتیاز دهی روی یک ستاره کلیک کنید ( از راست به چپ)

میانگین امتیاز: ۰ / ۵. تعداد رای ۰

اولین رای دهنده باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نه − 3 =