متاستاز پروستات
۵
(۳)

وقتی که می گویند سرطان پروستات پیشرفته یا سرطان پروستات بدخیمی که گسترش یافته است، برای افراد مختلف می تواند معانی مختلفی داشته باشد. مثلا می تواند به این معنی برداشت شود که سرطان پروستات آنها به بیرون از پروستات، اما فقط به بافتی نزدیک پروستات (مانند کیسه‌های منی) گسترش پیدا کرده است. سرطان پروستاتی که تا جای زیادی گسترش نیافته است، می تواند به نام سرطان پروستات پیشرفته محلی خوانده شود.

توجه: اگر شما دارای سرطان پروستات موضعی یا محلی پیشرفته هستید، درمان‌های دیگری نیز وجود دارد. این مقاله و مقاله‌های دیگر در این زمینه مقاله تخصصی شما نیست. اگر دنبال پیدا کردن درمان اولیه برای مردان مبتلا به سرطان موضعی پیشرفته هستید باید گفت برای این افراد ممکن است درمان‌هایی تجویز شود که در این مقاله، نیامده‌است. مانند:

این مقاله برای مردان مبتلا به سرطان پروستات متاستازیک و مقاوم به کاستاریکا است.تمرکز این مقاله در زمینه درمان سرطان پروستاتی است که دارای شرایط زیر باشند:

  • گسترش سرطان پروستات (سرطان متاستاتیک پروستات)
  • علائم رشد پس از استفاده از هورمون درمانی (سرطان پروستات مقاوم به کاستاریکا یا CRPC)

فهرست

سرطان پروستات متاستاز شده


سرطان پروستاتی متاستاز شده است که به ناحیه‌های زیر گسترش یابد:

  • گره‌های لنفاوی خارج از لگن
  • استخوان ها
  • ارگان‌های دیگر


متاستاتیک بودن سرطان پروستات، ممکن است هنگام تشخیص اولیه سرطان، پس از اولین درمان و حتی چندین سال بعد، تشخیص داده می شود. البته به طور معمول تشخیص متاستازیک بودن هنگلم تشخیص اولیه مشخص نمی‌شود اما احتمال آن نیز وجود دارد.

سرطان پروستات مقاوم به کاستاریکا (CRPC)

سرطان پروستات مقاوم به کاستاریکا (CRPC) زمانی است که PSA شما افزایش یافته است یا سرطان شما پس از استفاده از هورمون درمانی، نشانه‌های دیگر رشد را نشان داده است. در ابتدا، سرطان پروستات معمولا به درمان‌های هورمون پاسخ می دهد. اما در نهایت سلول‌های سرطانی “درمان” را ناکام می کنند. آنها یاد می گیرند چگونه بدون تستوسترون رشد کنند

سرطان پروستات مقاوم به کاستاریکا متاستاتیک (mCRPC)

اگر در طول درمان هورمونی، سرطان شما به بیرون از پروستات گسترش یافته است و PSA شما نیز در حال افزایش است؛ شما به سرطان پروستات مقاوم به کاستاریکا متاستاز و یا mCRPC هستید. PSA آنتی ژن مخصوص پروستات است که اگر بیش از اندازه بالا برود احتمال سرطان مطرح است. برای مردان مبتلا به بیماری mCRPC چندین درمان جدید مطرح شده و اجرا می‌شود

عود بیوشیمیایی

اگر PSA شما پس از درمان اولیه افزایش پیدا کرده اما نشانه دیگری از سرطان وجود ندارد، شما “عود بیوشیمیایی” دارید

طول عمر بیمار مبتلا به سرطان پروستات بدخیم

در موارد موضعی یا موضعی پیشرفته امید به بهبود دائمی با در مان وجود دارد.اما سرطان پروستات متاستاتیک، CRPC و mCRPC قابل درمان کامل نیست. با این حال پیشرفتهای اخیر امیدهای تازه‌ای به بیماران می‌دهد. درمان‌های جدید می تواند کیفیت و طول عمر مردان مبتلا به این نوع سرطان پیشرفته پروستات را بالا ببرد.نتایج درمان در افزایش طول عمر، به عوامل مختلف از جمله کیفیت کار متخصص اورولوژی مرتبط است

علائم سرطان پروستات پیشرفته


مردان مبتلا به سرطان پیشرفته پروستات اغلب علائمی ندارند. سرطان پیشرفته پروستات می تواند توسط اشعه ایکس یا آزمایشات انجام شده برای سایر موارد پزشکی نمایان شود. اینکه چه هنگام، علائم نمایان می‌شوند به اندازه رشد و میزان گسترش سرطان بستگی دارد. به عنوان مثال، هنگامی که سرطان پروستات به استخوان لگن گسترش می‌یابد، ممکن است احساس کمر درد داشته باشید.

در این زمان، ممکن است علائمی از سرطان در پروستات به وجود بیاید. یا مشکلات ادرار کردن و دیدن خون در ادرار داشته باشید. احساس خستگی، ضعف، از دست دادن وزن، احساس درد و یا تنفس ضعیف نیز می‌تواند از علائم بیماری محسوب شوند.

سرطان پروستات پیشرفته چگونه بر روی زندگی شما تاثیر می‌گذارد؟

سرطانی که از پروستات فراتر رفته باشد نمی تواند به طور کامل درمان شود. درمان، سرطان را کاهش می دهد و علائم را کنترل می کند. این مهم، می تواند به شما کمک کند احساس خوبی داشته باشید، زندگی خود را توسعه دهید و تا زمانی که ممکن است از زندگی لذت ببرید.

علت متاستاز سرطان پروستات

سرطان پروستات هنگامی که سلول‌های سرطانی از پروستات آزاد می شوند گسترش می یابد. این سلول ها به جریان خون یا گره‌های لنفاوی وارد می شوند. بیشتر سلول‌های سرطانی که از پروستات آزاد می شوند، می‌میرند. اما گاهی اوقات آنها به اندام‌های دیگر گسترش می یابند و تومورهای جدید را ایجاد می کنند. سرطان پیشرفته پروستات اغلب قبل از گسترش به اندام‌های دیگر به استخوان ها منتقل می شود. گاهی اوقات به ریه ها، کبد یا مغز گسترش یابد.

تشخیص سرطان پروستات پیشرفته

بافت برداری (Biopsy)

تشخیص سرطان پیشرفته پروستات ممکن است در ابتدا با بافت برداری پروستات آغاز شود. این روش، یک نمونه برداری بافتی از پروستات است. بافت‌برداری، قطعات کوچک بافت پروستات را برای پیدا کردن سرطان برمی دارد.

بافت‌برداری پروستات معمولا با کمک و هدایت یک پروب اولتراسوند انجام می شود. در ابتدای کار تصویری از پروستات با استفاده از اولترسوند گرفته می‌شود. طی این عملیات، اندازه، شکل و هرگونه ناهنجاری غده پروستات مورد توجه قرار می‌گیرد. سایه‌ها در تصویر یک ناهنجاری رایج هستند. سایه ممکن است سرطان پروستات باشد. اما همه سایه‌ها سرطان نیستند و همه سرطان‌ها نیز دیده نمی شود

بیوپسی biopsy
بهداشت و سلامت جنسی مردان

غده پروستات از طریق پروب بی‌حس می شود. سپس نمونه های بافت پروستات با استفاده از دستگاه بافت‌برداری برداشته می شوند. تعداد نمونه ها به اندازه غده پروستات، نتایج آزمون PSA و بافت‌برداری‌های قبلی بستگی دارد.

بافت‌برداری ممکن است ۱۰ تا ۲۰ دقیقه طول بکشد. پاتولوژی به بافت پروستات نگاه می کند تا ببیند سرطان وجود دارد یا خیر!؟ اگر سرطان دیده شود، پاتولوژیست تومور را “درجه‌بندی” می کند.

پس از بیوپسی (بافت‌برداری)، ممکن است خون در انزال و ادرار داشته باشید. بعد از چند روز برای ادرار و چند هفته برای مایع منی، وجود خون برطرف می شود. تعداد کمی از مردان، پس از بافت‌برداری دچار تب بالایی می‌شوند.اگر این اتفاق بیافتد، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید. در برخی از موارد تجویز آنتی‌بیوتیک صورت می‌گیرد

ارزیابی و درجه بندی سرطان پیشرفته پروستات

اگر توسط بیوپسی سرطان پیدا شد، پاتولوژیست آن را درجه بندی می‌کند. رایج ترین سیستم رتبه بندی سیستم درجه بندی Gleason (گلیسون) است. توسط این سیستم، هر قطعه بافت بین سه (۳) تا پنج (۵) درجه بندی می‌شود. در گذشته، ما نمرات یک (۱) و دو (۲) را نیز تعیین می‌کردیم. درجه کمتر از سه (۳) به معنی بافت نزدیک به عادی است. درجه سه (۳) نشان می دهد که تومور رشد کندی دارد. درجه پنج (۵) نشان دهنده یک نوع بسیار پرخطر و تهاجمی در سرطان پروستات است.


سپس سیستم Gleason یک نمره را با ترکیب دو درجه از نمونه‌های بیوپسی در دو ناحیه عمده وجود سرطان، تولید می کند. این نمره به طور معمول بین ۶ تا ۱۰ است. نمره ۶ (و پایین‌تر )بیانگر سرطان با رشد کند است. نمره ۱۰ نیز که بالاترین نمره محسوب می‌شود یک سرطان تهاجمی را معرفی می‌کند.
امروزه و در جدیدترین روش ارزیابی، نمره به صورت گروه‌بندی شده معرفی می‌شود و شامل ۵ گروه می‌شود:

  1. گروه یک: نمره ۶ و پایین‌تر
  2. گروه دو: نمره ۷ که حاصل جمع دو نمره ۳ در ناحیه بیشتر و ۴ در ناحیه کمتر است
  3. گروه سه: نمره ۷ که حاصل جمع دو نمره ۴ در ناحیه بیشتر و ۳ در ناحیه کمتر است
  4. گروه چهار: نمره ۸
  5. گروه پنج: نمره‌های ۹ و۱۰

هرچه شماره گروه بالاتر باشد سرطان پرخطرتر و تهاجمی‌تر محسوب می‌شود. به این صورت پزشک میزان خطر را درمی‌یابد و اقدام مناسب را تجویز می‌کند

مرحله بندی سرطان پروستات


مرحله تومور اندازه و میزان گسترش سرطان را نشان می‌دهد. سرطان در تنها بخش کوچکی از پروستات قابل درمان تر از سرطانی است که در نواحی مختلف پخش شده است. مراحل سرطان به صورت زیر تعیین شده است:

  1. مرحله یک: تومور فقط در بخشی از پروستات وجود دارد
  2. مرحله دو: تومور فقط در غده پروستات وجود دارد اما پیشرفته‌تر است
  3. مرحله سه: تومور به اندام‌های مجاور مانند کیسه‌های منی و… گسترش یافته است
  4. مرحله چهار: تومور در ناحیه‌های دورتری مانند مثانه، روده و.. سرایت کرده است


سرطان پروستات معمولا از پروستات به بافت های مجاور گسترش می یابد. سپس می تواند به کیسه‌های منی، گره های لنفاوی، استخوان ها، ریه ها و سایر اندام ها گسترش یابد. دکتر شما ممکن است آزمایشهای تصویربرداری را برای دیدن اینکه تا چه حد سرطان شما گسترش یافته است، تجویزکند. آزمایش‌های تصویربرداری، شامل سی‌تی‌اسکن، MRI لگنی یا اسکن استخوان است.

درمان سرطان پیشرفته پروستات

هدف از درمان بستگی به میزان گسترش سرطان دارد. در سرطان پیشرفته، هدف این است که علائم از بین برود و به شما کمک کند تا بیشتر و بهتر زندگی کنید. شایع ترین انواع درمانی عبارتند از:

برای اطلاعات بیشتر در مورد درمان سرطان پروستات پیشرفته، روی لینک‌های درمان کلیک کنید

  • هورمون درمانی
    • درمان سرطان پیشرفته پروستات که به نواحی دور از پروستات سرایت نکرده است
      • جراحی برای برداشتن بیضه ها (ارکیکتومی)
      • آگونیست های LHRH یا GnRH
      • آنتاگونیست های LHRH یا GnRH
      • ضد آندروژن درمانی
      • استروژن درمانی
    • درمان های جدید برای سرطان پیشرفته پروستات که متاستاز شده است
  • ایمونوتراپی
  • استخوان درمانی
  • شیمی درمانی
  • پرتو درمانی
راه‌های ارتباطیبرخی خدمات دکتر مجید صفوی متخصص اورولوژی

مطب گاندی (ونک): یکشنبه و سه‌شنبه

  • تهران ، میدان ونک ، خیابان گاندی جنوبی ، خیابان ۲۵ ، پلاک ۱۲ ، طبقه ۲

مطب ابوذر: شنبه و چهارشنبه

  • تهران، خیابان قزوین، خیابان ابوذر، روبروی مسجد جامع ابوذر، ساختمان پزشکان صبا

شماره تماس: (۴ عصر به بعد)

۸۸۱۹۰۷۹۴ – ۵۵۷۳۷۱۹۵

راه‌های دیگر ارنباطی:

پیج اینستاگرام

سرطان مثانه

سرطان پروستات

 نازایی در مردان

سرطان کلیه

بی اختیاری ادرار

سرطان بیضه

این مطلب چقدر مفید بود؟

برای امتیاز دهی روی یک ستاره کلیک کنید ( از راست به چپ)

میانگین امتیاز: ۵ / ۵. تعداد رای ۳

اولین رای دهنده باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × سه =